Vrijwilligerswerk

Ik ben op zoek naar werk. Ik ben vorig jaar gestopt met een baan waar ik depressief van werd, en ben gaan studeren.
Maar ik vul mijn dagen erg goed zonder betaald werk.
En gek genoeg blijk ik daar helemaal niet de enige in te zijn.
Ik ben voor Villa Joep (kijk op www.villajoep.nl) vrijwilligerswerk aan het doen.
Voelde ik me schuldig dat ik op het moment geen groot netwerk meebreng naar de organisatie, maar er zijn er zeker meer zonder betaald werk.
En natuurlijk vertel ik ook iedereen over mijn nieuwe vrijwilligerswerk. Opvallend hoeveel mensen me vertellen dat ze ook als vrijwilliger bezig zijn!
Echt niet alleen bij Villa Joep, maar ook bij de voetbalvereniging, bij de hockey, bij een stichting die zich inzet voor autisten, om maar eens de vrijwilligers te noemen die ik alleen vandaag sprak!
Is dat nieuw? Of beweeg ik mij gewoon in andere kringen?
Ik heb nu alle tijd om te praten met mensen die niet werken. Dat was hiervoor misschien wel anders, toen kwam ik op een receptie van 4 tot 6 om kwart voor 6 aanhollen, dan kwam ik echt niet toe aan gesprekken verder dan degene voor wie de receptie was en een klein groepje bekenden.En na het hardlopen had ik maar zelden tijd voor koffie, ik moest boodschappen doen op zaterdagochtend! Nu blijf ik en klets bij. De werkenden zijn dan allang vertrokken.
Zou dat het zijn? Dat ik nu bewust aan het netwerken ben, waar ik toen ik werkte gewoon geen tijd voor nam?
Ik ga nu een borrel organiseren voor een paar buurvrouwen, ik ga naar een bijeenkomst voor netwerkende vrouwen, daar zou ik echt niet aan moeten denken toen ik 4 dagen per week werkende moeder was!
Het moge waar zijn dat Nederland een laag percentage werkende vrouwen heeft, maar misschien is het een troost dat veel getalenteerde vrouwen niet op de bank blijven zitten, maar hun kennis en vaardigheden inzetten voor goede doelen!
Anderzijds kun je je afvragen wat mensen missen in hun werk. Ik hoor heel veel dat mensen vrijwilligerswerk doen omdat het hen voldoening geeft. Wat missen ze in hun betaalde werk?
Ik heb in het verleden medewerkers wel eens toegeroepen dat ze `arbeidsvreugde` kregen voor wat ze deden. Maar was dat zo?
Ik heb altijd graag gewerkt, werkte hard en voelde me onmisbaar. Maar de kick die ik vandaag kreeg toen ik las hoe goed een Villa Joep actie was verlopen, die voldoening, voelde ik dat ook zo?

Leave a Reply